Interview Dick Bootsma

Bron: BilgaardBoulevard, Jaargang 6, Editie 2, 2016, pagina 21.

Dick Bootsma over ‘zijn’ Wijkcentrum Bilgaard

Bilgaard bestaat alweer 50 jaar. Het is een wijk met meer dan 6000 inwoners, grenzend aan het Leeuwarder Bos. In het hart ligt het sfeervolle winkelcentrum met daar vlakbij het  wijkcentrum van Bilgaard. Heel veel bewoners weten het te vinden. Het bestuur van de Wijkvereniging Bilgaard doet er alles aan om het wijkcentrum het kloppend hart van de wijk te laten zijn. Dick Bootsma heeft als beheerder/projectcoördinator activiteiten en vrijwilligers de touwtjes in handen.

Dick doet zijn werk met veel plezier. Hij vindt het leuk om mensen op een positieve en prettige manier te stimuleren. Hierbij zoekt hij naar mogelijkheden oftewel kansen die hij optimaal benut. Mensen krijgen de ruimte om hun capaciteiten volledig in te zetten en om zich te ontwikkelen, waardoor het plezierig is om in het wijkcentrum te werken. Momenteel heeft het wijkcentrum meer dan 140 vrijwilligers.

De wijkvereniging is er voor alle wijkbewoners, zowel kinderen, jong volwassenen en  mensen met veel levenservaring. Steeds kijkt het de wijkvereniging naar de behoeftes van de bewoners van Bilgaard. Hun wensen veranderen voortdurend. Het is zaak voor de  wijkvereniging om zich hierbij aan te sluiten, waardoor het wijkcentrum een dynamische plek is. Behouden wat goed is en voorbereid zijn op en deelnemen aan nieuwe ontwikkelingen in de huidige participatie maatschappij.

De wijkvereniging biedt heel veel activiteiten aan. Er is een activiteitencommissie die de planning van activiteiten zoals het Sinterklaasfeest en de rommel- en boekenmarkt coördineert. Verder zijn er ca 30 activiteitenclubs. Zo kunnen de creatievelingen schilderen, aquarelleren of een naailes volgen. De liefhebbers van kaartspellen kunnen bridgen, klaverjassen of jokeren. Ook schaken, sjoelen, biljarten en  jeu-de-boule staan op het programma. Muziekliefhebbers kunnen zingen, accordeon of trekharmonica spelen. Sportievelingen kunnen volksdansen, meedoen aan Lady Fit, koersbal, Jeu de Boules of gymnastiek voor ouderen. Verder zijn er onder meer twee leesclubs en twee bingo’s. Extra aandacht gaat uit naar  de jeugd van heel jong tot wat ouder. Voor hen is er de kinderdisco en het Jeugd Café, waar Junior Up zijn domicilie heeft en waar ze kunnen darten, tafelvoetballen en kletsen. Inmiddels is er ook een tafeltennistafel met toebehoren aangeschaft. Elke donderdagmiddag van 17.00/18.00 uur is er nu ook ‘tafeltennis voor volwassenen’ in de grote-zaal van het wijkcentrum.

Heel druk heeft Dick het, als coördinator van alle vrijwilligers en activiteiten, met gesprekken met andere organisaties. Goede contacten zijn essentieel voor samenwerking. Een goed voorbeeld hiervan is het contact met de Stichting Oud Papier Actie Bilgaard. St.OPA haalt met behulp van vrijwilligers van de wijkvereniging oud papier op in de wijk. De opbrengst wordt verdeeld over verschillende goede doelen. Verder werkt Dick Bootsma vanuit het wijkcentrum goed samen met WELLZO, de Winkeliersvereniging Bilgaard  en BV Sport. Dit heeft al geleid tot meerdere projecten en onlangs tot de oprichting van de  Buurtsportvereniging. Dick is er apetrots op! Ook vindt er heel regelmatig overleg plaats met Sociale Zaken, Reclassering, Reïntegratie en Participatie. Kortom Dick heeft de handen er vol aan.

De lijnen naar de wijkagent zijn ook kort. Hij houdt wekelijks spreekuur in het wijkcentrum. Dick stelt samen met de wijkagent het Buurtpreventie Team wordt door Dick en de wijkagent samengesteld en begeleid. Bovendien wordt samen met het Wijkbedrijf de leefbaarheid van Bilgaard vergroot. Ook is er prima contact met de buitendienst GROEN van de gemeente. Het bestuur voert gesprekken met de politiek, zit in de St. Wijkpanel en in de St. Vrienden van Bilgaard en maakt deel uit van de Samenwerkende Bewoners Organisaties. Dick zit o.a in het promotieteam van Bruisend Bilgaard en coördineert activiteiten in de Speelkoepel.

De wijk Bilgaard is één van de vijf wijken waar de wijkvereniging is gestart met het Wijkondernemerschap. Hierbij draait het om initiatieven van de bewoners zelf. Het eerder genoemde Wijkbedrijf, het Groen Team, het Buurtpreventie Team en de eerder genoemde Buurtsportvereniging behoren hiertoe. Ook Junior Up is een voorbeeld van het Wijkondernemerschap. Nieuw is ook het project MAX Mobiel, een elektrisch 2-persoons autootje waarmee minder mobiele bewoners van Bilgaard voor 1 euro per rit naar een bestemming, bijvoorbeeld naar de dokter, ziekenhuis of familie in Leeuwarden worden gebracht. Er kan een opgevouwen rolstoel of rollator in de kofferbak,

En dan is er ook nog op de laatste vrijdag van de maand het Repair Café waar vrijwilligers klaar staan om kleine elektrische apparaten, kleding en fietsen repareren. Er is zelfs een poppendokter die poppen weer beter maakt. Gastvrouwen ontvangen de bezoekers die onder het genot van een kop koffie op hun beurt wachten. Een paar jaar geleden heeft Dick een Service Team in het leven geroepen. Zij hebben het wijkcentrum opgeknapt, verrichten kleine reparaties aan huis en zijn werkzaam bij het Wijkbedrijf.

Het duizelt u vast! Gelukkig houdt Dick Bootsma het hoofd koel. Hij kijkt vol trots naar wat zijn vrijwilligers allemaal gedaan hebben en nog doen. Op dit moment wordt de ruimte rond de prachtige Speelkoepel onder handen genomen. Er komen terrassen met picknickbanken en een mooie groene afwerking van de speeltuin. Deze prachtige locatie is uitermate geschikt voor feestjes en bijeenkomsten. Terwijl de vrijwilligers binnen het wijkcentrum alle gasten van koffie en thee voorzien, wrijft Dick zich vergenoegd in de handen en buigt zich weer over de volgende activiteit…