LC: Verbouwing Adelaarkerk binnenkort van start


LEEUWARDEN De grondige verbouwing van de voormalige Adelaarkerk in de Leeuwarder wijk Bilgaard gaat eind deze maand van start.

In de kerk komt een zorgcomplex voor mensen met dementie, voor wie vijftien appartementen worden gerealiseerd; in de kerk tien appartementen en twee huiskamers, op de begane grond van het aangrenzende blok nog eens vijf. Voor de bewoners van Het Zorghuis, zoals het zorgcomplex zal heten, is er een besloten binnentuin.

De overige twee appartementencomplexen bieden ruimte aan cliƫnten van GGZ Friesland die hier begeleid wonen.

Voordat op 29 september de eerste paal voor de nieuwbouw de grond in gaat, worden de bijgebouwen van de voormalige gereformeerde kerk gesloopt.

De dementerenden wonen onder begeleiding in hun eigen appartement. Boodschappen, eten koken en koffie drinken gebeurt samen met andere bewoners. “Het is een kleinschalig project zodat mensen zolang mogelijk in hun eigen wijk kunnen blijven wonen”, zegt Tietsjannie Hamstra, bestuurder van Zorghuizen Noord-Nederland.

Hamstra wist in drie weken ruim twee ton binnen te halen via NLinvesteert. Dit startkapitaal is nodig om het gebouw te huren, in te richten en het personeel de eerste maanden te betalen.

Hamstra hoopt dat de bewoners er uiterlijk in mei 2018 in kunnen. Dat is een half jaar later dan aanvankelijk gepland. Tot nu toe zijn er vijf aanmeldingen voor de appartementen. Ook verzorgenden
kunnen zich nog aanmelden.

Aldus de Leeuwarden Courant, 7 september 2017, pag. 31