De Sint en Pieten Bezoeken Bilgaard

LEEUWARDEN ― Sinterklaas  had beloofd dat hij op zaterdag 25 november met zijn Pieten naar Bilgaard zou komen.
Veel kinderen verzamelden zich daarom ’s middags samen met hun ouders bij het wijkcentrum. Van daaruit ging iedereen samen met en onder muzikale begeleiding van het Pasveer Korps naar de Dokkumer Ee waar de Sint samen met zijn Pieten om 2 uur met de boot uit Spanje zou aankomen. Gelukkig was de Sint op tijd en hij werd met gejuich en met het zingen van Sinterklaasliedjes begroet door de kinderen en hun ouders. Veel kinderen waren mooi verkleed als kleine Pieten, wat de Sint vast heel erg leuk vond. Nadat de Sint aan land was gekomen, schudde hij de handjes van een heleboel kinderen terwijl de Pieten snoepgoed en pepernoten uitdeelden. Daarna reed de Sint in een prachtige koets, getrokken door een mooi zwart paard, door de wijk, gevolgd door o.a. fietspieten die een heleboel pakjes in hun fietsaanhangers hadden liggen. Na een half uur kwam de optocht aan bij het winkelcentrum.

De Sint maakte een wandeling door het winkelcentrum die eindigde op het plein bij het winkelcentrum. Daar wachtten nog veel meer kinderen met spanning op de aankomst van de Sint. Op het plein kreeg de Sint de sleutel van Bilgaard, uitgereikt door de burgemeester van Bilgaard. Veel kinderen hadden eerder in de week een mooie tekening gemaakt voor de Sint en de kinderen die de allermooiste tekeningen gemaakt hadden, kregen een cadeautje.
Maar terwijl dit aan de gang was, gebeurde er plotseling iets. Eén van de Pieten die op het dak van het winkelcentrum aan het werk was kwam plotseling tevoorschijn en hij was helemaal in paniek. Wat was er aan de hand? Deze Piet, de Paniekpiet, had hoogtevrees en durfde niet meer van het dak af. Hoe moest dit nu opgelost worden? Sinterklaas, de hoofdpiet en de burgemeester overlegden druk over wat er nu moest gebeuren. Er was maar één oplossin: de brandweer bellen! En ja hoor, even later kwamen er 2 brandweerauto’s met loeiende sirenes en blauwe zwaailichten aangereden en werd de bange Paniekpiet samen met een kleine Piet door de brandweer met een hoogwerker van het dak van het winkelcentrum gehaald. Zo kwam gelukkig alles weer goed.

Iets later in de middag zou het Sinterklaasfeest in het wijkcentrum beginnen. De grote zaal van het wijkcentrum zat al vol met kinderen en hun ouders. Maar zou de Sint wel komen? Eerst kwamen de Pieten in de zaal die zeiden dat ze de Sint kwijt waren geraakt. Ze gingen gauw weer weg om de Sint te zoeken. Even daarna verscheen de Sint in de zaal maar zonder Pieten, die was hij kwijt geraakt. Uiteindelijk, met de hulp van de politie, vonden de Sint en Pieten elkaar weer en kon het feest met veel sinterklaasliedjes, dansjes en pepernoten toch nog beginnen en werd het een leuke middag.

Na afloop van het feest gingen alle kinderen met een zak snoep naar huis en mochten ze ’s avonds allemaal de schoen zetten.

  Henk Hartsuiker