IVA Training Rapportage

Rapportage: Training ‘Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA)’ voor barvrijwilligers
Datum: 23 januari 2018, 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Wijkcentrum/Wijkleerbedrijf Bilgaard, Leeuwarden
Aantal deelnemers: 9

Zeven volwassen studenten van het Friesland College, momenteel werkzaam als stagiaire bij het wijkleerbedrijf en twee barmedewerkers (vrijwilligers) van het wijkcentrum volgden deze anderhalf durende training. De training werd gegeven door een voorlichtingsmedewerker van VNN (Verslavingszorg Noord Nederland). 

Paracommerciële instellingen (zoals het wijkcentrum) werken vaak met een beheerder en barvrijwilligers. Wanneer een paracommerciële instelling alcohol schenkt, zijn de barvrijwilligers verplicht de ‘Instructie Verantwoord Alcohol schenken’ te volgen. De deelnemer ontvangt bij actieve deelname het certificaat ‘Instructie Verantwoord Alcohol schenken’.

Als introductie kregen we een korte alcohol kennisquiz. Wat weten we over alcohol? De voorlichter vertelde over alcohol en jongeren en de invloed van alcohol op hun gedrag. We mochten aan de hand van foto’s leeftijden van jongeren raden. Mag deze jongere al alcohol drinken of niet? Leeftijd bleek moeilijk te schatten. Advies van de voorlichter: Vraag de jongere altijd zijn/haar ID te laten zien. Ook kregen wij advies hoe om te gaan met jonge klanten of klanten die al genoeg alcohol hebben genuttigd. Een leerzame training. We kunnen nu verantwoord alcohol schenken. Baudien (deelneemster training)