Mantelzorgdag 2018 Bilgaard en de Vrijheidswijk

Doormiddel van gezamenlijke activiteiten in ontmoeting te komen met andere mantelzorgers.’

In Nederland zijn er 3,6 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo’n 1,1 miljoen mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander (Wikipedia). Het zijn van mantelzorger is vaak een zware belasting voor de mantelzorgers. Het doet een beroep op veel levensgebieden van de mantelzorgers. Het kost veel energie om voor de ander te zorgen en dit voor een langere tijd vol te houden. Sommige mantelzorgers hebben te kampen met overbelasting.

Op zaterdag 10 november is er in het Multi Functioneel Centrum Ludingawaard voor de derde keer op rij de jaarlijkse mantelzorgdag georganiseerd. De mantelzorgdag is in het leven geroepen om de mantelzorgers die elke dag met hart en ziel voor hun naasten zorgen, te verwennen en in het zonnetje te zetten. Verschillende professionele en vrijwillige organisaties uit de wijken Bilgaard en de Vrijheidswijk hebben de handen ineen geslagen om dit mogelijk te maken.

Het samenwerkingsverband bestond uit: de Kwadrantgroep, Wellzo, Stichting Oud Papieractie Bilgaard, Wijkteam Noord, Stichting het Friese Land, Wijkpanel Bilgaard, Wijkpanel de Vrijheidswijk, de wijkvereniging Bilgaard, BV Sport en het Multi Functioneel Centrum Ludingawaard. Een unieke en mooie samenwerking tussen de verschillende partners maakte deze dag nog succesvoller. Inmiddels worden er ook bij andere activiteiten in de wijk door dezelfde ketenpartners de samenwerking gevonden; een sprekend voorbeeld van samenwerken op wijkniveau.

De mantelzorgers, vaak vergezeld door hun zorgvragers, werden op deze dag in de watten gelegd, en stond de ontmoeting met andere mantelzorgers centraal. Men werd getrakteerd op een middagvullend programma met lunch en muziek van trekharmonicaduo Jan@Klaske en diverse workshops en activiteiten zoals: stoelmassages, stoelyoga, kleding en kleuradvies, een high tea workshop, flessen versieren, bewegingsactiviteiten, en met als muzikale afsluiter een spetterend optreden van shantykoor de pikbroeken uit Grou! De middag werd gekenmerkt door een gemoedelijke en ontspannen sfeer.

Mantelzorg is meer dan alleen de alledaagse zorg voor elkaar. U bent mantelzorger als u iemand lange tijd – onbetaald – veel zorg geeft. Deze zorg is meer dan u normaal gesproken van elkaar kunt verwachten. Dankzij uw zorg is minder of geen thuiszorg nodig.

Mantelzorger wordt u vaak niet bewust. Zeker bij (plotselinge) ziekte, bijvoorbeeld van uw kind, partner of ouder, vindt u het vaak logisch om de zorg te geven. Maar mantelzorg is niet verplicht (Regelhulp).

De organisatie hoopt in november 2019 weer een mantelzorgdag te organiseren. En misschien heeft u na het lezen van dit artikel en het zien van de foto’s ook zin om volgend jaar mee te doen. Houd daarvoor de berichtgeving in de gaten via de wijkkrant, de flyers en posters en geef u op. Hopelijk kan de organisatie volgend jaar op uw komst rekenen!

Erwin Tol, sociaal werker wijkteam Noord