Wijkvereniging Bilgaard Krijgt Van Oranjefonds €20,000 Om Wijkcentrum Aan Te Passen

Het Wijkcentrum is er Voor en Door de Wijk

“De gemoedelijke sfeer die hier hangt is erg fijn. Je kunt hier contacten opdoen en je handen uit de mouwen steken voor de wijk. Ik ben dan ook niet alleen bezoeker van het wijkcentrum, maar ook vrijwilliger.”

Annuschka (75) is meerdere keren per week te vinden in wijkcentrum Bilgaard in Leeuwarden. “Als bezoeker ben ik bij allerlei activiteiten. Soms geven bezoekers aan wat ze willen doen en dan pakt het wijkcentrum het op, andere keren trekt iemand zelf de kar. Vaak breidt zo’n activiteit zich weer uit door mensen die ook weer ideeën hebben. Als er steeds meer mensen bij komen, gebeurt er ook steeds meer.”

Er zijn dan ook 43 verschillende activiteiten, van denksporten, muziek, yoga, zingen, dans, jongerendisco tot een cursus schilderen, naaien of computeren. “Het is een hele actieve wijkvereniging”, beaamt wijkbeheerder Dick Bootsma. “En al die activiteiten worden begeleid door vrijwilligers. Het wijkcentrum is er voor en door de wijk”, zegt Annuschka.

“We hebben zo’n zevenhonderd leden. Wekelijks komen hier duizend mensen over de vloer”, gaat Dick verder. “We hebben nog 150 vrijwilligers die meedoen aan participatieprojecten zoals groenonderhoud en het tuinonderhoud van inwoners. Ook hebben we een elektrische auto waarmee we mensen vervoeren. Werkzoekende mensen die hier de handen uit de mouwen steken, doen werkervaring op en kunnen doorgroeien naar regulier werk.”

Nu er steeds meer bezoekers en activiteiten zijn groeit het gebouw uit zijn jasje. Het is dan ook tijd voor een verbouwing. “Deze accommodatie was oorspronkelijk geen wijkgebouw. De ruimtes zijn onlogisch. We hebben een grote zaal die leuk is voor grote evenementen, maar we willen ook de mogelijkheid hebben om er twee ruimtes van te maken. Door een mobiele scheidingswand kunnen er twee activiteiten tegelijk plaatsvinden.”

“De toegang en de inrichting van de entree wordt verbeterd”, zegt Dick. “Het is fysiek heel lastig om zonder hulp binnen te komen”, vult Annuschka aan. “In deze wijk overheerst het aantal ouderen. Ze komen heel veel in het wijkcentrum. Daarom is het belangrijk dat het pand iets toegankelijker wordt.”

Verder komt er een werkplaats. “Daar kunnen we gereedschap, dat nu her en der verspreid ligt, opbergen”, legt hoofd technische dienst Femme uit. “We willen de ruimte ook gebruiken om mensen op te leiden. Daarnaast biedt het met slecht weer onderdak aan het groen- en klusteam. Het is ook een mooie plek voor een repair café.”

Dankzij het Oranje Fonds is het mogelijk de aanpassingen door te voeren. “We zijn het Oranje Fonds heel dankbaar voor de royale bijdrage”, zegt Annuschka. Ook Dick is blij. “Wij steunen graag de vrijwilligers en jullie helpen ons weer zodat we ons verder kunnen ontwikkelen. Dat is onmisbaar.”

Dick adviseert initiatiefnemers die een aanvraag voor financiële steun willen indienen, om goed te laten zien wat ze willen bereiken en wat ze daarvoor nodig hebben. “Waar doe je het voor? Dat is het belangrijkste.”

De wijkvereniging krijgt van het Oranje Fonds € 20.000,= om het wijkcentrum aan te passen.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Foto: Pim Geerts
Bron : oranjefonds.nl artikel