Amerikaanse militairen bezoeken zakgeld project

Vorige week werd Dick Bootsma gevraagd door een Amerikaanse militair of de wijkvereniging een plek had voor vrijwilligerswerk voor een aantal militairen die in Nederland zijn om deel te nemen aan de Frisian Flag. Dick heeft ze uitgenodigd voor een gesprek, samen met mij en Ytje als tolk. Ytje heeft in haar jeugd een aantal jaar in Amerika gewoond.

Er kwamen twee Amerikaanse militairen en zij vertelden dat ze graag tijdens hun verblijf hier vrijwilligerswerk wilden doen in Bilgaard. Dit omdat zij de wijk Bilgaard wilden leren kennen en in contact wilden komen met de cultuur van het land waarin zij verblijven.

Bij het Zakgeld project doen er veel jongeren mee vanuit verschillende culturen en achtergronden, dus leek het ons leuk om hen met de jongeren op pad te sturen. Ik heb de jongeren hierover ingelicht en zij waren zeer enthousiast, alleen waren ze wel wat teleurgesteld omdat de militairen niet in uniform mochten komen.

Donderdag 11 april was het dan zover, om 15.50 uur kwamen er 9 militairen het wijkcentrum binnen lopen. We hebben even aan tafel gezeten en Ytje heeft netjes in het Engels verteld wat er allemaal te gebeuren stond. We hebben de kinderen, begeleiders en de militairen in twee groepen verdeeld, hierna kreeg iedereen een hesje aan, een grijper en een ring met een vuilniszak eraan.

Toen iedereen compleet was en we alle benodigde spullen bij elkaar hadden, waren ze klaar om de wijk in te gaan.

Tijdens het lopen hadden wij de jongeren aangegeven om een praatje met de militairen te maken en hierdoor kregen de militairen ook de kans om uit te leggen waarom zij hier in Nederland zijn en wat voor functie zij bij defensie in Amerika uitoefenen.

Bij terugkomst hebben de jongeren laten zien hoe ze de materialen opbergen en gingen we met z’n allen even zitten om na te praten over hoe iedereen dit heeft ervaren. Dick en ik hebben 1 militair meegenomen naar achter en wij vertelden hem toen dat wij een presentje voor hun allen hadden gehaald.

Hij hielp ons om de presentjes te overhandigen aan de rest en zij hebben een kleine donering gedaan zodat wij iets leuks met de jongeren kunnen doen. Al met al heeft iedereen een leuke ervaring gehad.

Groetjes,

Charlene