Dick Bootsma van Wijkbedrijf Bilgaard ontvangt oorkonde “Lokale held”

Leeuwarden viert de Global Goals
Leeuwarden mag zich sinds vorige week officieel ‘Global Goals-gemeente’ noemen en heeft dit gevierd door woensdag mee te doen aan de nationale Global Goals Vlaggendag.
Door zich aan te melden als Global Goals-gemeente, laat Leeuwarden zien dat het werk wil maken van het bijdragen aan het behalen van de Global Goals for Sustainable Development (SDG’s). Deze 17 doelen, die woensdag exact vier jaar geleden unaniem werden vastgesteld door de VN, vormen samen de ambitie voor een betere, eerlijkere en duurzamere wereld in 2030. Dat de gemeente zich heeft aangemeld komt niet helemaal uit de lucht vallen, aangezien zij haar huidige collegeprogramma al nadrukkelijk heeft laten inspireren door de SDG’s. Ook maakte Leeuwarden al deel uit van een internationaal stedelijk verband dat zich inzet voor het behalen van de VN-doelen en heeft daarin, samen met de Watercampus, vooral veel gedaan om schoner drinkwater te realiseren.
Om de aanmelding te vieren en om nog eens aandacht te vragen voor de Global Goals, deed Leeuwarden samen met meer dan 50 andere gemeenten mee aan de VNG-Vlaggendag. De Leeuwarder versie vond plaats in het oude Beursgebouw, waar sinds kort de Fryslân Campus van de Rijksuniversiteit Groningen gevestigd is. Burgemeester Buma gaf een toespraak over wat de SDG’s betekenen voor Leeuwarden, gevolgd door RUG-docent Dr. Yousefzadeh die het publiek een minicollege over de 17 doelen gaf. Tijdens het tweede deel van het programma werden 6 Leeuwarders die op hun eigen manier bijdragen aan het behalen van de Global Goals benoemt tot ‘Lokale Held’. De Leeuwarder organisaties Fryslân Fungies, Grieneko, de Buurvrouw & Buurvrouw Bus, Het Buro, Wijkbedrijf Bilgaard en Stadskantine West ontvingen uit handen van de burgemeester een oorkonde en een circulair geproduceerde Friese trui als dank voor hun bijdrages aan een betere en duurzamere wereld.
Afsluitend hees de burgemeester, omringd door de lokale helden, ceremonieel de Global Goals-vlag. De gemeente Leeuwarden heeft zich voorgenomen om het erkennen van lokale helden jaarlijks terug te laten komen en zo ook in de toekomst aandacht te blijven vragen voor de Global Goals.