RUSSISCH ORTHODOXE DIENSTEN IN DE WIJKKOEPEL BILGAARD

Sinds 2009 worden er orthodoxe diensten gehouden in Leeuwarden. Het Russisch Orthodox Klooster te Hemelum nam destijds het initiatief om ook de orthodoxe gelovigen in Leeuwarden een eigenplaats van samenkomst te bieden. Er komen gemiddeld twintig bezoekers bij de diensten, maar er zijn meer orthodoxe gelovigen in Leeuwarden dan dit aantal doet vermoeden. We houden tweemaal per maand een dienst, omdat de priester ook nog in andere plaatsen diensten op zondag heeft. De Goddelijke Liturgie (vergelijkbaar met een katholieke H. Mis of een protestantse Avondmaalsviering) wordt vaak het drukst bezocht.

Eerder werden de diensten gehouden in het gebouw van de Lutherse Kerk aan de Nieuwe Oosterstraat. Sinds 2013 vonden de diensten plaats in het gebouw de Stelp aan de Huizumerlaan 19a. En sinds december vorig jaar maken we gebruik van het gebouw de WIJKkoepel Bilgaard aan de Hooidollen 8.

We zijn blij dat we weer een geschikt onderkomen hebben gevonden. Bovendien wonen relatief veel van onze parochianen in Bilgaard. In de periode van de strenge corona-maatregelen hebben we geen diensten gehouden in Bilgaard.

We gaan binnenkort weer bescheiden van start op zondag 20 september om 16.00 uur is met een Vesperdienst. De orthodoxe gemeenschap in Leeuwarden is een erkende parochie in de Russisch Orthodoxe kerk. De parochie is toegewijd aan de Heilige Johannes de Doper. Onze orthodoxe parochianen zijn afkomstig uit verschillende orthodoxe landen m.n. uit Rusland en Oekraïne, maar ook uit Roemenië, Griekenland, Georgië, Bulgarije en Servië. Daarnaast zijn er ook Nederlanders/ Friezen die in de loop van de afgelopen jaren de weg naar de orthodoxe kerk hebben gevonden.

De diensten staan onder leiding van vader Jewsewy, priestermonnik van het Russisch Orthodox Klooster van de Heilige Nicolaas te Hemelum.

De diensten zijn geen besloten bijeenkomsten en zijn voor iedereen toegankelijk, die interesse heeft voor de orthodoxe kerk, haar geloof en traditie, of zij die gewoon uit nieuwsgierigheid eens willen kijken. Na de dienst is er bij een kopje koffie of thee ook altijd gelegenheid tot het stellen van vragen.

Met vriendelijke groet, vader Jewsewy

Zie ook: www.orthodoxekerkleeuwarden.nl