Verwarringsworkshop MEE in Wijkcentrum Bilgaard

Persbericht
Waarom Is Iemand In De War?
Kom langs, maak kennis en ervaar wat ‘verwarring’ is en met iemand doet
Op vrijdag 24 januari vanaf half 2 (tot half 4) organiseren Stichting AanZet en MEE Friesland in wijkcentrum Bilgaard in Leeuwarden een (maak)kenniscafé. Deze middag is speciaal voor buurtbewoners en alle andere geïnteresseerden die meer willen weten hoe iemand met een niet zichtbare beperking in de war kan raken. Maar ook, wat voelt iemand als hij of zij in de war is en wat moet je als omstander wel of juist niet doen. We willen u er graag meer over vertellen en willen wij u kennis laten maken met ‘verwarring’.
Ervaren
Tijdens deze middag ervaart u zelf in verschillende ruimten wat verwarring met je kan doen. Er is een VR (Virtual Reality) bril; zet ‘m op en stap in de wereld van iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB). Dit kan er gebeuren: “Ik loop het gemeentehuis in en stap op een willekeurige balie af. Nog vóór ik daar ben, word ik toegeschreeuwd dat ik verkeerd zit. “Nou, jij bent ook de snuggerste niet”, wordt me toegebeten als ik niet snel genoeg in de gaten heb dat ik eerst een nummertje moet trekken.
Dan komt er een man op me af die me in volledig onbegrijpelijke taal uitlegt dat ik me, voor mijn cognitieve test, moet melden bij balie 4. Van de meeste woorden heb ik nog nooit gehoord, alleen ‘balie 4’ kan ik uit de ingewikkelde woordenbrij halen.
Ik kijk om me heen. Balie 4? Ik zie balie 89-100, balie 69-84, balie 150-169 en dat is het. Er bestaat hier geen balie 4!
” Frustrerend, onbegrijpelijk en gek worden van alle prikkels, zo ervaren mensen deze ervaring met de VR-bril.
Ook vertelt iemand over zijn eigen ervaring met verwarring en hoe zoiets ontstaat. En natuurlijk is hier ruimte om vragen te stellen. Tot slot kunt u meedoen aan een workshop over autisme. Hier ervaart u hoe het is om autisme te hebben, waar lopen mensen met autisme tegenaan en wat doet dat met iemand.
Aanmelden
Als u deze middag wilt bijwonen, dan vragen we u zich aan te melden, omdat we een beperkt aantal plaatsen hebben. Opgeven kan via info@meefriesland.nl. De bijenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw.
Cijfers
In een gemeente met zo’n 100.000 inwoners heeft 1 op de 4 mensen een hersenaandoening en 1 op de 3 een chronische ziekte, hebben zo’n 8.500 inwoners een (licht) verstandelijke beperking en 1.500 inwoners een vorm van autisme. Leeuwarden heeft 123.000 inwoners.